This site is intended for healthcare professionals

Žijeme s roztroušenou sklerózou 2/2025

Zdravě a chutně

Iva Honsová

Žijeme s roztroušenou sklerózou 2/2025

Zeleninová polévka s hlívou plná zdravých ingrediencí jako kapusta, mrkev a cibule, špenátový salát se sýrem feta nebo čočkové ragú se ztraceným vejcem – na dnešek jsme pro vás v této rubrice připravili rychlé a snadné recepty, které určitě zaujmou méně obvyklou kombinací surovin a chutí. Jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou stravu.

 

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Ingredience
1 cibule
1/4 menší kapusty
1/2 mrkve
100 g hlívy ústřičné
6 cm bílé ředkve nebo kus kedlubny
3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
1 lžička majoránky
1 lžička celého kmínu
2 bobkové listy
1 lžíce oleje
špetka soli
2 stroužky česneku

Postup
Oloupejte cibuli a bílou ředkev, omyjte mrkev, kapustu a hlívu. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, hlívu a kapustu na proužky, mrkev a kedlubnu nastrouhejte nahrubo. Na dně hrnce rozpalte olej, přidejte na něj cibuli, sůl a krátce orestujte. Přidejte hlívu, zeleninu a kmín a zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vařte cca 15 minut, dokud kapusta krásně nezměkne. Prolisujte česnek, přidejte majoránku a vypněte. Odstavte a ochutnejte. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě. Hotovou polévku podávejte posypanou sekanou petrželkou.

 

_______________________

 

Špenátový salát s fetou a hráškem

Ingredience
400 g listového špenátu
250 g hráškových lusků (cukrového hrášku)
4 ředkvičky
180 g balkánského sýru
4 lžíce olivového oleje
1 citron

Postup
Omyjte špenát, cukrový hrášek a ředkvičky. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Hráškové lusky můžete otevřít nebo nakrájet. Na talíře rozložte listový špenát. Sýr feta rozdělte na malé kousky a špenát jimi posypte. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte solí.

 

_______________________

 

Čočkové ragú se ztraceným vejcem

Ingredience
1 cibule, 2 mrkve
2 listy řapíkatého celeru
1 lžička sušeného tymiánu
400 g červené čočky
olivový olej, sůl, pepř
4 vejce, 1 velká lžíce octa
1 hrst hladkolisté petržele

Postup
Cibuli, celer a mrkev očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpalte olej a zeleninu na středním plamenu orestujte. Asi po 5 minutách přisypte čočku, promíchejte, přidejte tymián a přilijte vodu tak, aby tekutina sahala asi centimetr pod hladinu obsahu hrnce. Přiklopte, stáhněte plamen a nechte asi 15 minut pomalu vařit. Hotovou čočku dochuťte solí a pepřem. Mezitím ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s octem a stáhněte plamen, aby voda jen lehce pobublávala. Do misky rozklepněte vejce, ve vodě vytvořte lžící vír, do jeho středu vyklopte vajíčko, nechte ho vařit 4 minuty a vylovte. Takto postupně připravte všechna vejce. Pokrm rozdělte na talíře. Navrch dejte jedno vejce a zasypte nasekanou petrželí.

 

Poznámka: Jakoukoliv radikální změnu stravovacích návyků konzultujte předem s ošetřujícím neurologem.

Zpět

Ortopedie a traumatologie nohy a hlezna dospělého věku

19 | 09 | 2025

V těchto dnech vychází již 6. svazek Albertovy sbírky.

HOME Journal 2/2025

17 | 09 | 2025

Právě vyšlo nové číslo časopisu HOME Journal.

Cystická fibróza 1/2025

02 | 07 | 2025

V červenci vyjde první letošní číslo časopisu Cystická fibróza.




Partneři projektu