Živočišné a rostlinné bílkoviny působí rozdílně na spánek

17. 3. 2024

Studie zkoumající vliv stravy na kvalitu spánku nepřinesly jednoznačné závěry, ale naznačovaly, že zdravá strava, například středomořská, by mohla u některých lidí spánek zlepšit.

Nová práce nyní zjistila, že rostlinné bílkoviny mohou zlepšovat kvalitu spánku, zatímco živočišné bílkoviny mohou mít opačný účinek. Analyzovali údaje 83 338 žen a 14 796 mužů ze tří kohort. Studie zjistila, že ženy, které konzumovaly větší množství rostlinných bílkovin, vykazovaly lepší kvalitu spánku, ale u mužů se tento trend neprojevil.

Zdroj: Wirth, J et al. Protein intake and its association with sleep quality: results from 3 prospective cohort studies. The European Journal of Clinical Nutrition (2024). Published 07 March 20247 https://doi.org/10.1038/s41430-024-01414

 

 

Kouření zrychluje pokles kognice

28. 11. 2025

U pacientů, kteří přestali kouřit, se zpomalil úbytek paměti přibližně o 20 % a úbytek verbální plynulosti přibližně o 50 %

GLP-1 zlepšují zdraví srdce

16. 11. 2025

Agonisté receptoru GLP-1 prospívají při onemocněních jater, ledvin, cukrovky a neurologických onemocnění

Partneři projektu