Zdraví nejvíc škodí sacharóza

25. 1. 2019

Dopad sacharidů na lidský organismus závisí na jejich typu a kvalitě. Toto zjištění přinesla dosud největší metaanalýza údajů téměř 135 milionů osob z různých studií.

Dřívější doporučení omezit příjem tuků ve stravě za účelem snížení výskytu koronárních srdečních onemocnění nepřinesla očekávané výsledky. Vědci se snažili nalézt důvod. Ukázalo se, že příčinou je vztah mezi konzumací sacharózy a dentálním zdravím, a zejména pak nadměrný příjem energie ze slazených nápojů, což vede k obezitě. Výsledkem je doporučení autorit snížit příjem cukru o 10 %.

Nicméně i mezi dalšími druhy sacharidů existují rozdíly. Uvedená studie zjistila, že u konzumentů diety s nejvyšším podílem vlákniny došlo k poklesu mortality jak všeobecně, tak z kardiovaskulárních důvodů, i k poklesu výskytu koronárních srdečních onemocnění, mrtvice, diabetu 2. typu a kolorektálního karcinomu o 15 až 30 % ve srovnání s konzumenty potravy s nejnižším obsahem vlákniny.

Zdroj: Reynold A et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet. Published: January 10, 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/S01406736(18)31809-9

Jak souvisejí GLP-1 s rakovinou?

13. 12. 2025

Léky jako Wegovy a Zepbound mají zřejmě jen malý nebo žádný vliv na riziko vzniku rakoviny související s obezitou

Jak důležitý je spánek?

7. 12. 2025

Nedostatečný spánek ovlivňuje délku života více, než ostatní faktory životního stylu

Partneři projektu