Zdraví nejvíc škodí sacharóza

25. 1. 2019

Dopad sacharidů na lidský organismus závisí na jejich typu a kvalitě. Toto zjištění přinesla dosud největší metaanalýza údajů téměř 135 milionů osob z různých studií.

Dřívější doporučení omezit příjem tuků ve stravě za účelem snížení výskytu koronárních srdečních onemocnění nepřinesla očekávané výsledky. Vědci se snažili nalézt důvod. Ukázalo se, že příčinou je vztah mezi konzumací sacharózy a dentálním zdravím, a zejména pak nadměrný příjem energie ze slazených nápojů, což vede k obezitě. Výsledkem je doporučení autorit snížit příjem cukru o 10 %.

Nicméně i mezi dalšími druhy sacharidů existují rozdíly. Uvedená studie zjistila, že u konzumentů diety s nejvyšším podílem vlákniny došlo k poklesu mortality jak všeobecně, tak z kardiovaskulárních důvodů, i k poklesu výskytu koronárních srdečních onemocnění, mrtvice, diabetu 2. typu a kolorektálního karcinomu o 15 až 30 % ve srovnání s konzumenty potravy s nejnižším obsahem vlákniny.

Zdroj: Reynold A et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet. Published: January 10, 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/S01406736(18)31809-9

Viagra proti Alzheimerovi?

23. 3. 2024

Sildenafil, látka obsažená v lécích na léčbu erektilní dysfunkce a jednoho typu hypertenze, by mohla být použita k prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby

Převaření vody odstraní až 90 % mikroplastů

11. 3. 2024

Převaření a filtrování vody za použití stejných metod a materiálů, jaké se používají k přípravě čaje nebo kávy, by mohlo snížit množství volně se vznášejících nano- a mikroplastů o 90 %.

Partneři projektu