Dopad sacharidů na lidský organismus závisí na jejich typu a kvalitě. Toto zjištění přinesla dosud největší metaanalýza údajů téměř 135 milionů osob z různých studií.
Dřívější doporučení omezit příjem tuků ve stravě za účelem snížení výskytu koronárních srdečních onemocnění nepřinesla očekávané výsledky. Vědci se snažili nalézt důvod. Ukázalo se, že příčinou je vztah mezi konzumací sacharózy a dentálním zdravím, a zejména pak nadměrný příjem energie ze slazených nápojů, což vede k obezitě. Výsledkem je doporučení autorit snížit příjem cukru o 10 %.
Nicméně i mezi dalšími druhy sacharidů existují rozdíly. Uvedená studie zjistila, že u konzumentů diety s nejvyšším podílem vlákniny došlo k poklesu mortality jak všeobecně, tak z kardiovaskulárních důvodů, i k poklesu výskytu koronárních srdečních onemocnění, mrtvice, diabetu 2. typu a kolorektálního karcinomu o 15 až 30 % ve srovnání s konzumenty potravy s nejnižším obsahem vlákniny.
Zdroj: Reynold A et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet. Published: January 10, 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/S01406736(18)31809-9