Výrobci potravin se „nepolepšili“

16. 8. 2021

Výrobcům potravin se navzdory cílům nedaří vyrábět zdravější potraviny. Studie, která to naznačuje, sice proběhla ve Velké Británii, ale vzhledem ke globálnímu přesahu se týká i situace v ČR.

Studie zkoumala, jak se změnila výživová hodnota výrobků deseti největších světových potravinářských a nápojových společností v reakci na dobrovolnou politiku změny složení směrem k redukci energie, cukru a soli.

Ukázalo se, že tyto cíle neměly významný vliv na nutriční hodnoty výrobků. Pouze šest značek z deseti společností zlepšilo své nutriční profilování o 20 % nebo více procent, podíl potravin klasifikovaných jako zdravé snížil ze 7 % na 6 %. Pozitivní posun nastal pouze u nealkoholických nápojů, kde dochází ke snižování obsahu cukru.

Zdroj: Bandy LK et al. Assessing the healthiness of UK food companies’ product portfolios using food sales and nutrient composition data. PLOS ONE, Published: August 4, 2021.  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0254833

 

Jak souvisejí GLP-1 s rakovinou?

13. 12. 2025

Léky jako Wegovy a Zepbound mají zřejmě jen malý nebo žádný vliv na riziko vzniku rakoviny související s obezitou

Jak důležitý je spánek?

7. 12. 2025

Nedostatečný spánek ovlivňuje délku života více, než ostatní faktory životního stylu

Kouření zrychluje pokles kognice

28. 11. 2025

U pacientů, kteří přestali kouřit, se zpomalil úbytek paměti přibližně o 20 % a úbytek verbální plynulosti přibližně o 50 %

Partneři projektu