Výrobci potravin se „nepolepšili“

16. 8. 2021

Výrobcům potravin se navzdory cílům nedaří vyrábět zdravější potraviny. Studie, která to naznačuje, sice proběhla ve Velké Británii, ale vzhledem ke globálnímu přesahu se týká i situace v ČR.

Studie zkoumala, jak se změnila výživová hodnota výrobků deseti největších světových potravinářských a nápojových společností v reakci na dobrovolnou politiku změny složení směrem k redukci energie, cukru a soli.

Ukázalo se, že tyto cíle neměly významný vliv na nutriční hodnoty výrobků. Pouze šest značek z deseti společností zlepšilo své nutriční profilování o 20 % nebo více procent, podíl potravin klasifikovaných jako zdravé snížil ze 7 % na 6 %. Pozitivní posun nastal pouze u nealkoholických nápojů, kde dochází ke snižování obsahu cukru.

Zdroj: Bandy LK et al. Assessing the healthiness of UK food companies’ product portfolios using food sales and nutrient composition data. PLOS ONE, Published: August 4, 2021.  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0254833

 

"Hodný" cholesterol možná není tak hodný

30. 11. 2022

Způsob, jakým se HDL používá k předpovídání rizika vzniku srdečních onemocnění, zřejmě bude třeba přehodnotit. Hladina "dobrého" cholesterolu nakonec velký vliv na zdraví srdce nemá, tvrdí studie.

Komerce

Partneři projektu