Ovocný cukr jako zdroj obezity?

9. 8. 2023

K obezitě může vést nejen množství kalorií, ale i jejich zdroj. Nový výzkum naznačuje, že příčinou obezity a souvisejících zdravotních potíží může být fruktóza, a popisuje tento mechanismus.

Na rozdíl od glukózy, která se využívá jako okamžité palivo, fruktóza nutí tělo energii ukládat. Obvykle se adenosintrifosfát (ATP), molekula, která zajišťuje energii pro všechny buněčné procesy, spotřebovává a rychle nahrazuje z přijatých živin nebo tukových zásob. Fruktóza však snižuje koncentraci ATP v buňkách a snižuje schopnost vytvářet další ATP.

Když hladina ATP dostatečně poklesne, spustí se řada chemických reakcí, které zastaví v mitochondriích produkci dalšího ATP a způsobí jim oxidační stres. Nakonec se hladina ATP opět zvýší, ale uložený tuk zůstane. Tento efekt může mít i fruktóza ve svém přirozeném zdroji – ovoci.

Zdroj: Johnson, RJ et al. The fructose survival hypothesis for obesity. The Royal Society, published:24 July 2023 https://doi.org/10.1098/rstb.2022.0230

Potvrzeno: Losos je superzdravý

13. 2. 2024

Potravinově specifické sloučeniny v mase lososa mohou významně zlepšit kardiometabolické zdravotní ukazatele.

Partneři projektu