Nízkotučná strava pomáhá snížit riziko CA plic

30. 5. 2024

Existuje souvislost mezi dietou a rizikem rakoviny -  nejen mezi obezitou a rakovinou. Prokázala to rozsáhlá observační studie starších dospělých ve Spojených státech.

Ukázalo se, že nízkotučná strava je spojena s nižším rizikem rakoviny plic, a to zejména u kuřáků. Naopak vysokotučná strava je spojena s vyšším rizikem rakoviny plic u kuřáků.

Výsledky naznačují, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků je obecně spojena s 35 % zvýšením rizika rakoviny plic a dvojnásobným rizikem malobuněčného karcinomu plic.

Zdroj: Peng, L et al. Adherence to the low-fat diet pattern reduces the risk of lung cancer in American adults aged 55 years and above: a prospective cohort study. The Journal of Nutrition, Health and Aging. Volume 28, Issue 7, July 2024, 100240 https://doi.org/10.1016/j.jnha.2024.100240

Partneři projektu