Mléko proti kolorektálnímu CA

13. 1. 2025

Konzumace potravin a nápojů bohatých na vápník může snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Ukázala to analýza údajů o stravování za 16 let u více než 542 000 žen, obsažených ve známé longitudinální britské studie Million Women.

Výsledky studie také dále potvrdily známé riziko konzumace alkoholu a červeného a zpracovaného masa s vyšším rizikem vzniku kolorektálního karcinomu. Souvislost mezi příjmem vápníku a sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku se prokázala zejména u těchto šest druhů potravin a živin, souvisejících s mlékem a vápníkem: mléko a mléčné výrobky, jogurt, riboflavin, hořčík, fosfor, draslík.

Zdroj: Papier, K, et al. Diet-wide analyses for risk of colorectal cancer: prospective study of 12,251 incident cases among 542,778 women in the UK. Nature Communication 16, 375 (2025). https://doi.org/10.1038/s41467-024-55219-5

Neobvyklá manifestace hypotyreózy

3. 1. 2025

Pacientka dodatečně přiznala několikaměsíční vysazení substituce štítné žlázy, který vedl k zhoršení stavu v mnoha parametrech

Partneři projektu