Jak zabránit CA jater? Otrubami!

23. 2. 2019

Pro vyšší konzumaci celozrnných výrobků a vlákniny mluví další argumenty: podle všeho snižují riziko onemocnění hepatocelulárním karcinomem. Tvrdí to rozsáhla dlouhodobá pozorovací studie publikovaná v JAMA Oncology.

U tohoto nejčastějšího primárního maligního nádoru jater se vědci domnívali, že má souvislost s potravou, ale dosud byly jako jediné prokazatelně rizikové faktory označeny silné požívání alkoholu a některé kontaminované potraviny (koření a ořechy s plísněmi). Výzkumníci proto nyní obrátili pozornost k dalším druhům potravin.

Na základě údajů registrů profesionálních poskytovatelů zdravotní péče za průměrně 24 let se ukázalo, že nejvyšší příjem vlákniny vs. nejnižší vede k omezení rizika HR 0,63; 95% CI 0,41-0,96; P  =  04.

Zdroj: Yang W. Association of Intake of Whole Grains and Dietary Fiber With Risk of Hepatocellular Carcinoma in US Adults. JAMA Oncol. Published online February 21, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2018.7159.

Podřimování má svá rizika

1. 8. 2022

Časté podřimování může být signálem vyššího rizika krevního tlaku a mrtvice. Dřívější studie o této spojitosti přinesly rozporuplné závěry, tato působí přesvědčivě.

Na slunci roste hlad

23. 7. 2022

Vystavení slunečnímu záření vyvolává větší touhu po potravě i její vyšší příjem.

Komerce

Partneři projektu