Flavanoly v kakau pomáhají udržet TK v normě

9. 8. 2022

Kakao může snížit krevní tlak a arteriální ztuhlost v každodenním životě, pokud jsou tyto hodnoty zvýšeny v normálním rozmezí. Velké inter- a intraindividuální rozdíly v reakcích vyžadují individuálnější strategie nutriční intervence.

Flavanoly, obsažené v kakaových bobech,  mohou u zdravých dospělých snižovat arteriální ztuhlost a krevní tlak, ale ne tehdy, když už byl nízký. V běžném životě zdravých lidí zvýšený krevní tlak snižuje pouze v případě, že je "vysoký" i v "normálním rozmezí".

Výzkumníci použili design studie n-of-1, kdy byl malý počet účastníků vystaven stejné intervenci nebo placebu vícekrát. Poté porovnávali výsledky u každého jednotlivce i mezi jednotlivci navzájem. Účastníci dostávali po dobu osmi dnů střídavě dávky kapslí s kakaovým flavanolem a kapsle s placebem.

Zdroj:  Bapir, M et al. Assessing Variability in Vascular Response to Cocoa With Personal Devices: A Series of Double-Blind Randomized Crossover n-of-1 Trials. Front. Nutr., 13 June 2022, https://doi.org/10.3389/fnut.2022.886597

Partneři projektu