Červené maso: Důkazy o škodlivosti chybí

2. 10. 2019

Omezení příjmu červeného a zpracovaného masa zřejmě přináší jen malé nebo dokonce žádné zdravotní benefity. S tímto šokujícím závěrem, založeným však na údajích od miliónů jedinců, přišla metaanalýza, publikovaná v Annals of Internal Medicine Journal.

Vzbudila tím velké pozdvižení už vzhledem k tomu, že Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2015 zařadila tento druh potravin, zejména uzeniny, na seznam karcinogenů podobně jako tabák či azbest. Podle autorů práce však k takovému tvrzení neexistují důkazy a nelze s jistotou říct, že by červené maso a uzeniny způsobovaly rakovinu, diabetes či kardiovaskulární onemocnění. Umírněná konzumace 3x až čtyřikrát týdně podle nich nepřináší zdravotní rizika.

Zdroj: Han M A et al. Reduction of Red and Processed Meat Intake and Cancer Mortality and Incidence: A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies Published: Ann Intern Med. 2019.

Podřimování má svá rizika

1. 8. 2022

Časté podřimování může být signálem vyššího rizika krevního tlaku a mrtvice. Dřívější studie o této spojitosti přinesly rozporuplné závěry, tato působí přesvědčivě.

Na slunci roste hlad

23. 7. 2022

Vystavení slunečnímu záření vyvolává větší touhu po potravě i její vyšší příjem.

Komerce

Partneři projektu