Bílé maso nemusí být zdravější

1. 5. 2025

Italská studie zpochybňuje názor, že „bílé maso je bezpečnější“. Podle jejích výsledků je vysoká konzumace drůbežího masa spojena se statisticky významně zvýšeným rizikem úmrtí.

Dosud se souvislost mezi konzumací masa a rizikem rakoviny přisuzovala především konzumaci červeného a zpracovaného masa. Proto vědci tentokrát zkoumali vztah mezi konzumací drůbežího masa a výskytem rakoviny trávicího traktu a dalších příčin smrti. U bílého masa se doporučovalo 100 g jako standardní porce, kterou lze konzumovat jednou až třikrát týdně.

Ukázalo se, že konzumace drůbeže v množství vyšším než 300 g/týden může zdvojnásobit riziko úmrtí na karcinom gastrointestinálního traktu, zejména u mužů, ale i na všechny ostatní příčiny smrti. Zdroj. Bonfiglio, C et al Does Poultry Consumption Increase the Risk of Mortality for Gastrointestinal Cancers? A Preliminary Competing Risk Analysis. Nutrients 2025, 17(8), 1370; Published: 17 April 2025 https://doi.org/10.3390/nu17081370

Pagetova kostní nemoc

9. 6. 2025

Při chronické bolesti, zejména v bederní páteři a kyčelních kloubů, prokázal rtg skvrnitou pruhovitou přestavbu pánve se sklerotickými změnami. Spolu s dalšími nálezy uzavřeno jako Pagetova nemoc

Partneři projektu