Pacientka Marie Radová vybrala pro naše čtenáře tři svá nejoblíbenější jídla, o recepty se rozhodla podělit. „Sama si recepty moc nevymýšlím a většinou se inspiruji na internetových stránkách Jíme jinak. Veganská a bezlepková kuchyně je plná báječných chutí,“ říká.
Zeleninové rizoto
Ingredience
2 polévkové lžíce oleje
sůl
1 cibule
1 mrkev, celer, petržel, dýně
uzené tofu
jarní cibulka nebo petrželka
lžička sójové omáčky Tamari
1 dl zeleninového vývaru nebo horké vody
vařená rýže
Postup
Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli, přidáme uvařenou zeleninu. Necháme pár minut pod pokličkou dojít. Dochutíme sójovou omáčkou Tamari. Podáváme sypané jarní cibulkou nebo petrželkou. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeneme přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát.
_________________________________
Fazole černá ledvina na česneku
Ingredience
1 cibule
1 pórek
1 hrnek vařených černých fazolí
1/3 hrnku vody z fazolí (vývar nebo voda)
3 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké papriky (dospělí mohou dát část pálivé)
1 lžička sójové omáčky
sůl
olej
Postup
Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu. Cibuli pokrájíme na kostičky, pórek na jemné proužky a česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli a osolíme. Společně chvíli restujeme a přidáme pórek, kmín a papriku. Občas promícháme a po 5 minutách přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sójovou omáčku a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 10 minut. Podle potřeby můžeme dochutit sójovou omáčkou. Voda se v podstatě vstřebá, ale můžeme i zahustit. Rozmixujeme, přidáme zeleninový vývar a máme omáčku.
_________________________________
Zeleninová čína z tempehu
Ingredience
1 uzený tempeh
1 mrkev nebo kousek dýně
půlka pórku (kus zelené i bílé části)
1 střední cibule
2 lžíce oleje
sůl
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
sójová omáčka Tamari
2 dl studené vody
Postup
Nakrájíme si mrkev nebo dýni na velmi tenké hranolky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar. Já celý tempeh krájím na asi půlcentimetrové pruhy a pak ho podélně překrojím. Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá, a ne rozvařená. Na závěr rozmícháme ve 2 dl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2–3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody. Podáváme s vařenou rýží, skvělá je basmati, bílá i celozrnná.