Všechny omega – 3 nejsou prospěšné

28. 5. 2021

Nový výzkum naznačuje, že potravinové doplňky s omega-3 mastnými kyselinami nepřinášejí pacientům požadované benefity.

Důvodem je to, že obvykle obsahují kombinaci eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny. Přitom podle klinických studií ochranu proti závažným kardiovaskulárním příhodám poskytují pouze doplňky s vysokým obsahem EPA. Nová studie měřila koncentraci omega-3 v krvi lidí. Přitom se ukázalo, že vysoká hladina EPA je spojená s nižším rizikem kardiovaskulárních příhod, zatímco DHA zřejmě působí opačně a příznivé účinky EPA tak redukuje. Kombinace EPA a DHA tak může zrušit veškerý potenciální přínos pro zdraví srdce.

Zdroj: Lo VT et al. Higher Docosahexaenoic Acid Levels Lower The Protective Impact Of Eicosapentaenoic Acid On Long-Term Mace In Those With And Without Angiographic Cad. https://www.jacc.org/doi/pdf/10.1016/S0735-1097%2821%2902811-4

 

Komerce

Partneři projektu