Nedávný výzkum naznačuje, že pro pochopení přírůstku hmotnosti může být „model sacharidů a inzulínu“ zjednodušující.
Dosavadní teorie tvrdí, že sacharidy v potravinách způsobují prudký nárůst inzulínu, který podporuje ukládání tuků a zvyšuje chuť k jídlu, což vede k přejídání. Vědci nyní kladou otázku, zda je za přírůstek hmotnosti zodpovědný pouze účinek inzulínu na adipocyty po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů. Naznačují, že pro vyvážení energetické bilance jsou důležitější hladiny inzulínu mezi jídly a jeho vliv na tělesné orgány.
Tento model se zaměřuje na rovnováhu mezi celkovým příjmem kalorií při jídle a pití a celkovým výdajem kalorií při fyzické aktivitě. Platí tedy „staré dobré“, že pokud výdej kalorií převyšuje příjem, konečným výsledkem bude ztráta hmotnosti?
Zdroj: Speakman JR,Hall KD. Carbohydrates, insulin, and obesity, Science, 07 May 2021:
Vol. 372, Issue 6542, pp. 577-578, DOI: 10.1126/science.aav0448