Tuky a cukry u žen a mužů fungují jinak

1. 10. 2023

Příliš nízká konzumace sacharidů a tuků podle nové japonské studie může zkrátit délku života.

Dosavadní studie apelovaly na snížení příjmu potravy v zájmu prodloužení života. Tentokrát vědci došli k opačnému zjištění. Navíc k rozdílnému pro obě pohlaví. U mužů se riziko úmrtí může zvýšit, pokud konzumují příliš málo sacharidů (pod 40% celkového denního příjmu). U žen tento efekt způsobuje nedostatečné množství tuků, zatímco konzumace většího množství tuků - zejména nasycených tuků - riziko úmrtí na všechny příčiny včetně rakoviny snížila! Naopak u žen, které přijímaly více než 65 % kalorií ze sacharidů, bylo riziko úmrtí ze všech příčin vyšší.

Zdroj: Tamura, T et al. Dietary Carbohydrate and Fat Intakes and Risk of Mortality in the Japanese Population: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study. The Journal of Nutrition, Volume 153, Issue 8, August 2023, Pages 2352-2368. https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.05.027

Potvrzeno: Losos je superzdravý

13. 2. 2024

Potravinově specifické sloučeniny v mase lososa mohou významně zlepšit kardiometabolické zdravotní ukazatele.

Partneři projektu