Při zkoumání nervové aktivity, která je základem konzumace tučných a sladkých potravin vědci zjistili, že spouštěčem může být skupina neuronů v amygdale - části mozku, která se podílí na prožívání emocí a rozhodování.
V rámci studie provedli vědci několik pokusů na myších, aby pozorovali jejich neuronální chování. Části amygdaly známé jako intersticiální jádro zadní části přední komisury (IPAC). Některé neurony IPAC se mohou aktivovat po konzumaci chutného jídla, a ne nutně po energetickém deficitu. Další testy prokázaly, že tyto neurony IPAC se mohou aktivovat i v přítomnosti tučného a sladkého jídla a vůní v nepřítomnosti hladu. Vědci dále zjistili, že "zapnutí" těchto neuronů zvýšilo příjem všech potravin a tekutin u sytých myší. Dále zjistili, že myši s inhibovanou aktivitou IPAC měly vyšší rychlost oxidace lipidů - rychlost spalování tuků, vyšší energetický výdej a více se zapojovaly do cvičení. Myši s inhibovanou aktivitou IPAC měly také nižší hladinu cukru v krvi než kontrolní myši.