Prebiotika pomohou redukovat váhu

20. 10. 2023

Vysoké dávky prebiotik, nestravitelné vlákniny, by mohly vést ke snížení reakcí mozku na kaloricky bohaté potraviny a tím k hubnutí.

Studie se zaměřila na dospělé osoby mladšího až středního věku s nadváhou. Účastníci dostávali každý den po dobu dvou týdnů 30 gramů inulinu, prebiotika obsaženého v kořenech čekanky. Výzkumníci provedli vyšetření magnetickou rezonancí čtyřikrát: nejprve před zahájením léčby prebiotiky, poté po jejich podání a následně ještě jedno vyšetření před a po placebové fázi. Když účastníci dostávali vysoce kalorické potraviny, jejich mozková centra odměny vykazovala po konzumaci prebiotické vlákniny sníženou aktivitu. Tato změna v reakci mozku byla doprovázena změnou typů bakterií přítomných ve střevech.

Zdroj: Medawar, E at al. Prebiotic diet changes neural correlates of food decision-making in overweight adults: a randomised controlled within-subject cross-over trial, Gut Published Online First: 04 October 2023.  http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2023-330365

 

Potvrzeno: Losos je superzdravý

13. 2. 2024

Potravinově specifické sloučeniny v mase lososa mohou významně zlepšit kardiometabolické zdravotní ukazatele.

Partneři projektu