Omega-6 mastné kyseliny snižují riziko diabetu

1. 6. 2019

Konzumace stravy bohaté na omega-6 polynenasycené mastné kyseliny snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu více než o třetinu.

Zjistila to analýza údajů více než 40 tisíc dospělých osob z 20 různých studií zveřejněná v The Lancet Diabetes & Endocrinology. Ukázalo se, že jedinci s vysokou koncentrací kyseliny linolové v krvi měli o 35 % nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky 2. typu. Podle vědců jde o silný důkaz, a to i při započtení okolností, jako je BMI, věk, pohlaví, rasová příslušnost a koncentrace omega-3 mastných kyselin. Mezi koncentrací kyseliny arachidonové a rizikem diabetu vědci neshledali významnou souvislost.

Zdroj: Wu JHY et al. Omega-6 fatty acid biomarkers and incident type 2 diabetes: pooled analysis of individual-level data for 39 740 adults from 20 prospective cohort studies. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Published 11 October 2017 DOI: https://doi.org/10.1016/S2213-8587(17)30307-8

Partneři projektu