Americká kardiologická asociace (AHA) pro rok 2021 aktualizovala svá výživová doporučení, pocházející z roku 2006.
Nové vědecké stanovisko se zaměřuje na celkovou hodnotu zdravé stravy pro srdce v průběhu celého života, nikoli na "dobré" nebo "špatné" potraviny. V podstatě jde o těchto 10 doporučení:
- Přizpůsobit příjem a výdej energie tak, abyste dosáhli a udrželi si zdravou tělesnou hmotnost.
- Jíst hodně rozmanitých druhů ovoce a zeleninu.
- Volit celozrnné potraviny a výrobky.
- Vybírat si zdravé zdroje bílkovin: převážně rostlinné, maso ryb a mořských plodů a nízkotučné či odtučněné mléčné výrobky. Pokud jde o maso a drůbež, vybírat libové kousky a nezpracované formy.
- Používat raději tekuté rostlinné oleje než tropické oleje, jako je kokosový a palmový, a částečně hydrogenované tuky.
- Vybírat si co nejméně zpracované potraviny.
- Minimalizovat příjem nápojů a potravin s přidanými cukry.
- Maximálně snížit příjem soli včetně skryté
- Nepít alkohol nebo alespoň maximálně omezit jeho příjem.
- Dodržovat tyto zásady vždy, bez ohledu na to, kde se jídlo připravuje nebo konzumuje.