Kvasinky brání hojení střevní sliznice při Crohnově nemoci

27. 3. 2021

Obvykle neškodná kvasinka, nacházející se v sýrech, klobásách, pivu, víně a jiných fermentovaných potravinách, může u lidí s Crohnovou chorobou bránit hojení střevních vředů.

Vědci nově zjistili, že běžné potravní kvasinky Debaryomyces z čeledi Saccharomycetaceae kolonizuje střeva s poškozeným epitelem jak u myšího modelu onemocnění, tak i u lidí. Léčba antibiotiky může narušit přátelské střevní bakterie, což umožní kvasinkám prospívat. Pokud vědci dokáží vyvinout perorální antimykotikum, mohlo by to zlepšit hojení střevních ran a zmírnit příznaky.

Zdroj:  Jain U et al.  Debaryomyces is enriched in Crohn’s disease intestinal tissue and impairs healing in mice. Science  12 Mar 2021:
Vol. 371, Issue 6534, pp. 1154-1159
DOI: 10.1126/science.abd0919

Komerce

Partneři projektu