Konzervanty ničí imunitu

4. 4. 2021

Nedávná studie hodnotila škodlivé účinky chemických přísad do potravin a látek přicházejících do styku s potravinami na imunitní systém.

Výsledky potvrdily, že běžný konzervant potravin zvaný terc-Butylhydrochinon (TBHQ) může negativně ovlivnit fungování imunitního systému. Tento konzervant známý jako E 319 se používá pro nenasycené oleje a mnoho jedlých živočišných tuků. Typicky se vyskytuje v brambůrkách, čipsech atd.

Studie potvrdila potřebu aktualizovaného výzkumu a důkladného přezkumu chemických a potravinářských přídatných látek a látek přicházejících do styku s potravinami za účelem posouzení toxicity imunitního systému a ochrany veřejné bezpečnosti.

Zdroj: Nadienko OV et al. Investigating Molecular Mechanisms of Immunotoxicity and the Utility of ToxCast for Immunotoxicity Screening of Chemicals Added to Food.  International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021, 18(7), 3332; https://doi.org/10.3390/ijerph18073332

Podřimování má svá rizika

1. 8. 2022

Časté podřimování může být signálem vyššího rizika krevního tlaku a mrtvice. Dřívější studie o této spojitosti přinesly rozporuplné závěry, tato působí přesvědčivě.

Na slunci roste hlad

23. 7. 2022

Vystavení slunečnímu záření vyvolává větší touhu po potravě i její vyšší příjem.

Komerce

Partneři projektu