Džusem proti vysokému tlaku

30. 7. 2020

Nový výzkum tvrdí, že 100% pomerančový džus může snižovat systolický krevní tlak u osob s pre-hypertenzí a hypertenzí.

Účastníci studie pili po dobu 12 týdnů denně půl litru pomerančové šťávy, resp. pomerančové šťávy obohacené o hesperidin, což přineslo významné snížení krevního tlaku v porovnání s kontrolní skupinou.  Na konci studie měli rovněž v porovnání s jejím začátkem lepší pružnost cév.  Podle zjištění, publikovaných v European Journal of Nutrition, u zkoumaných osob došlo rovněž k snížení zánětlivých biomarkerů.

Zdroj: Valls RM, Pedret A, Calderón-Pérez L, et al. Effects of hesperidin in orange juice on blood and pulse pressures in mildly hypertensive individuals: a randomized controlled trial (Citrus study) [published online ahead of print, 2020 Jul 13]. Eur J Nutr. 2020;10.1007/s00394-020-02279-0. doi:10.1007/s00394-020-02279-0

Podřimování má svá rizika

1. 8. 2022

Časté podřimování může být signálem vyššího rizika krevního tlaku a mrtvice. Dřívější studie o této spojitosti přinesly rozporuplné závěry, tato působí přesvědčivě.

Na slunci roste hlad

23. 7. 2022

Vystavení slunečnímu záření vyvolává větší touhu po potravě i její vyšší příjem.

Komerce

Partneři projektu