Džusem proti vysokému tlaku

30. 7. 2020

Nový výzkum tvrdí, že 100% pomerančový džus může snižovat systolický krevní tlak u osob s pre-hypertenzí a hypertenzí.

Účastníci studie pili po dobu 12 týdnů denně půl litru pomerančové šťávy, resp. pomerančové šťávy obohacené o hesperidin, což přineslo významné snížení krevního tlaku v porovnání s kontrolní skupinou.  Na konci studie měli rovněž v porovnání s jejím začátkem lepší pružnost cév.  Podle zjištění, publikovaných v European Journal of Nutrition, u zkoumaných osob došlo rovněž k snížení zánětlivých biomarkerů.

Zdroj: Valls RM, Pedret A, Calderón-Pérez L, et al. Effects of hesperidin in orange juice on blood and pulse pressures in mildly hypertensive individuals: a randomized controlled trial (Citrus study) [published online ahead of print, 2020 Jul 13]. Eur J Nutr. 2020;10.1007/s00394-020-02279-0. doi:10.1007/s00394-020-02279-0

Pagetova kostní nemoc

9. 6. 2025

Při chronické bolesti, zejména v bederní páteři a kyčelních kloubů, prokázal rtg skvrnitou pruhovitou přestavbu pánve se sklerotickými změnami. Spolu s dalšími nálezy uzavřeno jako Pagetova nemoc

Ideální je poměr 8: 16

31. 5. 2025

Pro hubnutí v rámci přerušovaného půstu nehraje roli,, v jakou denní dobu člověk přijímá potravu

Partneři projektu