Deprese souvisí s živočišnou stravou

11. 6. 2022

Vyšší konzumace potravin obsahujících prolin zvyšuje pravděpodobnost depresivních stavů. Ukázala to studie, zaměřená na spojitost mezi konzumací jednotlivých aminokyselin a rozvíjející se depresí. 

Sledování množství konzumovaného prolinu bylo však pouze prvním krokem k objasnění celého mechanismu. Část dotazovaných totiž depresí netrpěla i přes jeho značný příjem. Za jev může střevní mikrobiom. U pacientů s vysokým příjmem prolinu, avšak jeho nízkou hladinou v plazmě, byla mikrobiota podobná pacientům s nižší mírou deprese. Jednou z nejdůležitějších rolí prolinu je pomoc při tvorbě kolagenu. Jeho zdrojem je především veškeré maso a vejce.

Zdroj: Mayneris-Perxsachs J et al. Microbiota alterations in proline metabolism impact depresion.  Cell Metabolism. DOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.04.001

Partneři projektu