Krevní tlak a cvičení: důležitý ukazatel

6. 6. 2020

Nové nástroje k prognostice kardiovaskulárních rizik pomohou vytvořit výsledky nové studie, zveřejněné v Journal of the American Heart Association.  

Výzkum shledal, že způsob, jímž se mění krevní tlak během cvičení a po něm, dává důležitou informaci, zda se u jedince v budoucnu vyvine srdeční onemocnění, případně riziko úmrtí.

Pozitivní vliv cvičení na hypertenzi je známý, ale tato souvislost v pozdějším věku pacientů dosud nebyla zkoumána.

Vědci použili údaje 1993 participantů s průměrným věkem 58 let ze známé Framingham Heart Study, kteří se podrobili submaximální fyzické zátěži. Nyní po 12 letech se ukázalo, že rizikem pro následný rozvoj kardiovaskulárních onemocnění je zvýšení jak systolického, tak i diastolického tlaku po námaze, a že rozhodující je rychlost návratu k normálu. Ovšem samotná výše systolického ani diastolického tlaku při námaze pozdější CDV onemocnění nepredikuje.

Zdroj: Lee J et al. Association of Blood Pressure Responses to Submaximal Exercise in Midlife With the Incidence of Cardiovascular Outcomes and All‐Cause Mortality: The Framingham Heart Study.  published20 May 2020https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015554Journal of the American Heart Association. 2020;9

Twendee X podpořil mozek i svaly

11. 4. 2024

Prostorovou orientaci, krátkodobou paměť a p svalovou odolnost u myší podpořil speciální koktejl antioxidantů.

Partneři projektu