Glykoalkaloidy by se mohly stát novou zbraní v boji proti rakovině. Navíc by měly mít méně vedlejších účinků než chemoterapie.
Polský vědecký tým zkoumal tyto látky, obecně známé jako solanin. Zaměřili se na pět glykoalkaloidů – solanin, chakonin, solasonin, solamargin a tomatin. Například solanin prokazatelně brání potenciálně karcinogenním chemickým látkám, aby se v těle přeměnily na karcinogeny.
Podobné účinky by podle nich mohly mít i podobné látky ve sloučeninách, vyskytujících se v rostlinách z čeledi lilkovitých, kam patří brambory, rajčata, lilek nebo paprika.
Neexistuje však žádný výzkum, který by říkal, že pouhá konzumace zabije rakovinné buňky, i když zdravá strava může v první řadě pomoci nádorům předcházet.
Zdroj: Winkiel , MJ et al. Anticancer activity of glycoalkaloids from Solanum plants: A review. Front. Pharmacol., 07 December 2022 Sec. Ethnopharmacology
https://doi.org/10.3389/fphar.2022.97945