
Podle nové studie mohou mít různé druhy mléčných výrobků rozdílné účinky na střeva.
Mléko bylo spojeno se zvýšením počtu dvou typů bakterií, které mohou podporovat zdraví střev, zatímco konzumace většího množství sýrů zřejmě snižovala hladinu jiného prospěšného typu bakterií.
Ti, kdo jedli větší množství sýra, měli ve střevním mikrobiomu nižší množství Bacteroides. Tyto bakteroidy produkují toxiny, které podporují tvorbu nádorů a jsou spojovány s rozvojem kolorektálního karcinomu. Na druhou stranu nízké hladiny bakteroidů jsou také spojovány se záněty střev.
Ti, kdo konzumovali více mléka a mléčných výrobků, měli v mikrobiomu vyšší množství bakterií Faecalibacterium a Akkermansia. Faecalibacterium pomáhají snižovat zánět a chránit střeva před střevními chorobami, Akkermansia může zabránit nebo zpomalit progresi onemocnění, jako je IBD.