Mléko prospívá střevům, sýr je může poškodit

24. 2. 2025

Podle nové studie mohou mít různé druhy mléčných výrobků rozdílné účinky na střeva.

Mléko bylo spojeno se zvýšením počtu dvou typů bakterií, které mohou podporovat zdraví střev, zatímco konzumace většího množství sýrů zřejmě snižovala hladinu jiného prospěšného typu bakterií.

Ti, kdo jedli větší množství sýra, měli ve střevním mikrobiomu nižší množství Bacteroides. Tyto bakteroidy produkují toxiny, které podporují tvorbu nádorů a jsou spojovány s rozvojem kolorektálního karcinomu. Na druhou stranu nízké hladiny bakteroidů jsou také spojovány  se záněty střev.

Ti, kdo konzumovali více mléka a mléčných výrobků, měli v mikrobiomu vyšší množství bakterií Faecalibacterium a Akkermansia. Faecalibacterium pomáhají snižovat zánět a chránit střeva před střevními chorobami, Akkermansia může zabránit nebo zpomalit progresi onemocnění, jako je IBD.

Zdroj: Chen, E et al. Dairy Consumption and the Colonic Mucosa-Associated Gut Microbiota in Humans—A Preliminary Investigation, Nutrients 2025, 17(3), 567; Published: 2 February 2025m https://doi.org/10.3390/nu17030567

Aspirin proti rakovině?

9. 3. 2025

Aspirin pomohl na myším modelu imunitním buňkám izničit šířící se rakovinné buňky

Partneři projektu