
Výzkumy spojují umělá sladidla s řadou zdravotních potíží. Nyní studie zjistila, že aspartam u myší vyvolává prudký nárůst inzulínu, který vede k tvorbě tukových plátů v tepnách, což je rizikový faktor pro infarkt a mrtvici.
Výzkumníci podávali myším po dobu 12 týdnů denně potravu obsahující 0,15 % aspartamu, což u lidí odpovídá konzumaci zhruba litru dietní limonády. Při porovnání s kontrolní skupinou myší, krmených stravou s 15 % cukru sacharózy. Během 30 minut po konzumaci aspartamu se u myší výrazně zvýšila hladina inzulinu. Vědci poznamenali, že to není překvapivé, vzhledem k tomu, že jak myši, tak lidé mají v ústech, střevech a dalších tkáních receptory detekující sladkost.
Zdroj: Sweetener aspartame aggravates atherosclerosis through insulin-triggered inflammation. Wu, W et al. Cell Metabolism. Published online 19 February 2025 https://doi.org/10.1016/j.cmet.2025.01.006